Elly de Jong | sustainability art - Elly de Jong

sustainability art


  • 24 jan


  • Elly de Jong

Reflectie

Zoeken naar verhoudingen tussen het verleden en de toekomst 2018/19.

Karton, papier en lijm kunstwerk volgens APT (Appropiate Paper-based Technology). (92 x 92 x 192 cm) 

Elly de Jong werkt meestal traditioneel met was en klei. Dit wordt afgegoten in brons. Brons is duurzaam maar duur en gevoelig voor diefstal. Mede daarom ging ze op zoek naar andere materialen en kwam ze in aanraking met de techniek van APT. Met APT worden drie lagen oud karton verlijmd met meel en water, en dit wordt gedroogd in een pers waardoor het uiteindelijk zo hard als hout wordt.
Samen met een ergotherapeut geeft ze cursussen in het gebruik van dit materiaal in ontwikkelingslanden. Deze cursussen geven ze aan de ouders en therapeuten van gehandicapte kinderen waardoor zij leren om door middel van APT aangepaste meubilair, hulpstukken en speelgoed te maken voor de kinderen. En als de kers op de taart is dat het uiteindelijk kleurrijk gedecoreerd kan worden.

APT is duurzaamheid op drie niveaus: het materiaal en de techniek zelf, het bevorderen van een belangrijk aspect van het welzijn van de kinderen, en het doorgeven van de kennis aan anderen.

Het beeld Reflectie waarin Elly de Jong de APT-techniek toe heeft gepast laat zien dat deze techniek ook voor beeldend werkt geschikt is. Hierin heeft zij gekozen voor een vorm die dichtbij de aangepaste stoeltjes ligt.

Peoplepotential.org.uk/appropriate-paper-technology.